galerija itea

početnaprijavahr en

galerija slika i skulpturaantikviteti - dizajn
novostiotkup umjetninauslugeinfo - kontakt
web izložbaizložbe i sajmoviknjige i katalozi
online aukcijazanimljivi linkovi
zbirka bulaić
Darko Markić
13. rujna 2010
Goran Manić
22. rujna 2010
Lovro Lapuh
Devet novih slika Lovre Lapuha mogli bismo sagledati kao cijelinu , kao ciklus, jer su rađene za ovu izložbu. Nadovezuju se na seriju radova od šest slika koje je izložio u kao diplomski rad na likovnoj akademiji. To nas navodi na pomisao da Lovro pomno promišlja svoju radnu strategiju istupanja pred očima javnosti. Ta težnja da komunicira s publikom , da uspostavi dijalog, da izazove reakciju, svjedoči o angažiranoj gesti mladog umjetnika kojom se izražava potreba da bude aktivan sudionik svoga vremena, da ga odzrcaljuje u svojoj djelatnosti, propitkuje i komentira, ponekad ironično, zdvojno, sumnjičavo i trpko. Ne nose ga revolucionarne ideje o promjeni svijeta oko sebe, jer ne želi da svojim umjetničkom angažmanom podređuje svoju osobnost bilo kakvoj ideologiji. Snažna ikonografija njegovih slika šokira nas prije svojim sadržajima nego što stignemo odgonetati složenost poruka.
Pomalo nas znaju prestraviti neki prizori na njegovim slikama, i sam pogled priziva fotografske, filmske i stripovske asocijacije. Kao da je riječ o scenografskom, plakatnom ili reklamnom predlošku. No Lovrine slike, bez obzira na ilustrativan karakter posjeduju dublje konotacije. One prodiru ispod površine našeg okruženja, zadiru u podsvjesne naslage našeg zapadnjačkog društva, razotkrivaju njegovu mučnu utrobu , preispituju temelje naše egzistencije. Lovro svjesno radi slike klasičnim postupkom slikanja na platnu i "kvaka" je upravo u tome da ručni, unukatni postupak garantira zanatski zahvat , minucioznost izrade, makar i nazirali izvore koji ga inspiriraju i potiču na rad. Inspiriran , između ostaloga, knjigom Simulacija i zbilja Jeana Baudrillarda, ukazuje na promišljanje svoje poetike. Nudi ključ za odgonetanje svojih slika, jer je odbacio klasične postupke oponašanja zbilje, pojmom simulacije koja se uzdiže iznad neposrednog iskustva i znanja.
Kao sudionik svoga vremena zahvačenog snažnim valom vizualnih i tekstualnih informacija koje nam šalju masmediji, preuzima njihovu tehnologiju i modele prezentacije. Surfa internetom, traži materijal za svoj rad , odabire građu, selekcionira, printa, kolažira, uvećava formate, sklapajući ih u novu cijelinu koju prenosi i islikavana platnima. Primjena modela rekontekstualizacije, gdje nastaje nov sklop značenja. Lovri omogućuje da izrazi direktno svoje ideje u slikarski medij. One su na prvi pogled fantazmagoričan plod njegovih vizija , neodređena, plutajuća stanja svijesti, doživljaja i spoznaja o prividu svega postojećeg. Slike odražavaju kompleksan zbroj anarhične i halucinantne spoznaje sebe i svog okruženja, ogoljuju surovu stvarnost u kojoj dominiraju nasilje, zebnja, neizvjesnost.
Lovro posredno izvrgava kritici postojeće društvene norme, ismijava aktualne probleme, emocionalne devijacije i erotske fetiše, svjestan da kao individua u socijalnom kontekstu nema šanse ništa promijeniti.
Slikarstvo vidi kao izraz svoje osobne katarze, kao polje borbe sa samim sobom, ali i potrebe za povratnom informacijom, ma kakva bila. Jer ako umjetnost nije probavljiva i izaziva mučninu, zar život jest?

Damir Grubić

TIRKIZNO PLEME
28. rujna 2010
X-CUT PARIS
30. rujna 2010
Lovro Lapuh 2015
11. veljače 2015