galerija itea

početnaprijavahr en

galerija slika i skulpturaantikviteti - dizajn
novostiotkup umjetninauslugeinfo - kontakt
web izložbaizložbe i sajmoviknjige i katalozi
online aukcijazanimljivi linkovi
zbirka bulaić
Darko Markić
PREPOZNATLJIV IZ AVIONA

Iako je slikarstvo Darka Markića prepoznatljivo po zanimljivom ciklusu slika sa motivom pitbull terijera, ipak se za prvo samostalno predstavljanje Zagrebu odlučio predstaviti ciklusom slika s motivima aviona. Već na prvi pogled primjećuje se da Markić promišlja način, gotovo nalik konceptu, kojim će, što jednostavnije , predočiti motiv koji predstavlja publici, te si postavlja niz strogih i ograničavajućih pravila. On ne samo da uživa u činu slikanja, nego i u disciplini koju si je nametnuo. Avioni iz povijesti avijacije potpuno dominiraju kompozicijom, slikani su akromatski, pažljivim potezima, jasnih obrisa, a pozadine su iznimno širokih poteza, u gornjem dijelu svjetloplave, a u donjem svijetlozelene boje, s bijelinama koje sugeriraju bezazlene nakupine oblaka.
Fotografije iz starih knjiga o povijesti avijacije Markić pretvara u sliku, a avion, koji pripada povijesti, u motiv suvremenoga slikarskoga izričaja. Promatrač s vremenom postaje svjestan složenog odnosa stvarong objekta i slikara, te slikarskog čina koji reinterpretira i fotografiju i stvarni objekt. Dvostruko filtrirana prošlost postaje suvremenost u svom kontekstu. Osim što se slike mogu promatrati kao istrgnuti fragmenti prošlosti , kao, po oblicima, zanimljivi objekti, nazivi slika koji egzaktno upućuju na stvarni avion mogu potaknutni promatrača na nimalo nevažne detalje , odnosno na važne povijesne događaje na koje su utjecali prikazani motivi.
Od avanturizma pionira avijacije preko borbenih aviona ratnog zrakoplovstva do conccorda, uvijek je riječ o čovjekovoj težnji da savlada prostor, o moćnim strojevima, o čuvarima neba i potencijalnim ubojicama, o radosti i užitku letenja i o strahu od rušenja. Naoko statične slike zapravo bude niz vrlo uznemirujučih asocijacija iz svijeta u kojem se miješaju kerozin i adrenalin. Izgleda da upravo jednostavnost Markićevih slika otvara put promatraću na moguće višeznačno iščitavanje pa , ma koliko autor bježao od simboličkog značenja, odnosno priče u slici, slike mogu otkrivati svoj simbolički sadržaj na više razina ili ostajati samo slike predmeta i upravo to ih čini intrigantnim. Teško da bi se mogao osjetiti emotivan odnos prema motivu, bio on pozitivan ili negativan: emotivnost se može nazrijeti samo u potezu, odnosno u činu slikanja, Takvim pristupom Markića posve sigurno možemo pridružiti rastućem broju onih koji vjeruju da se još uvijek može starim medijem stvarati suvremena umjetnost na uvijek nov i neponovljiv način.
Ma tko pogleda ciklus slika s avionima, nameće mu se asocijacija na slikarstvo Nine Ivančić. I doista , osim motiva aviona, postoje elementi koji ih povezuju (autorsko nametanje ograničavajućih pravila, krajnje reducirana paleta, emotivna distanciranost od motiva, ustrajanje u mediju slikarstva). Također , odmah uočavamo brojne različitosti pa sigurno ne možemo pobrkati dva toliko različita pristupa. Na slikama Nine Ivančić dominira izrazito plošni karakter, prisutnost grafičkih svojstava, isticanje aerodinamičnosti oblika, isticanje rafiniranih odnosa proporcija unutar motiva te izostanak bilo kakve ekspresivnosti. Svw navedeno posve je drukčije kod Darka Markića, uključujući i kompozicijska riješenja: motiv je trodimenzionalan, vidljiva je iluzija prostora, ponekad su prikazane i ljudske figure, vidljiv je slikarski rukopis.
Darko Markić odnosi se prema motivu poput djece koja sakupljaju sličiće aviona, sportaša, životinjskog carstva. Moguće je povući i paralelu između dječjeg svijeta kolekcionara sličica i svijeta odraslih kolekcionara slikarstva. U oba slučaja osnovne karakteristike su ostale iste: ludički karakter- igra i hobi, strast za sakupljanjem (rijetki i neobični primjerci), strast sama po sebi. U oba slučaja , također, istovjetan ozbiljan pristup kolekcionarstvu zbog iznimnih vrijednosti: nije važno je li to kolekcionarsko investiranje ili dječje blago. Priča se nastavlja s velikim brojem Markićevih slika koje su već pronašle svoje mjesto u privatnim kolekcijama, iako šira afirmacija njegova slikarstva tek slijedi.Frano DulibićGoran Manić
22. rujna 2010
Lovro Lapuh
05. srpnja 2010
TIRKIZNO PLEME
28. rujna 2010
X-CUT PARIS
30. rujna 2010
Lovro Lapuh 2015
11. veljače 2015